Menu Close

100 godina Tuđmana

Izbor predsjednika države možemo smatrati kao izraz volje grupne svijesti građana neke države, kojom odražavaju realne i konkretne potrebe neke zemlje u datom trenutku, a također nade i želje za boljim i ugodnijim životom. Numerološki se može vrlo lako pokazati kako kronološki redni broj nekog predsjednika nije slučajan, već da taj slijed brojeva odražava specifičan cilj – na primjer, kad zemlja ima potrebu za ekspanzijom, bira se predsjednik koji može realizirati tu potrebu, ili kad se zemlja treba očuvati, opet se bira prava osoba da to ostvari.

Zbog toga sam, za zagrijavanje, napravila analizu djelovanja Stjepana Mesića kao predsjednika. I ostala sam više nego iznenađena – drugi hrvatski predsjednik, po stilu obnašanja vlasti, po percepciji u društvu tipičan je broj 3.

Broj 3 je broj samoizražavanja,inspirativnosti,imaginacije, sreće, društvenosti, radosti, smijeha i uživanja u životu. Ako se živi negativno, daje ekstravaganciju, pomodarstvo, pretjerivanje,ogovaranje, nedovoljnu iskrenost, samoživost, brbljavost, gubljenje smjera, kriticizam, sklonost neopraštanju, nezavršene poslove.

Imidž predsjednika Mesića u dobrom dijelu javnosti – kao vic-mahera , kao osobe koja je više uživala u predsjedničkim povlasticama nego što se naradila ( naročito na unutrašnje-gospodarskom planu, pa se može propitivati i njegov doprinos trenutačnoj krizi), zatim njegov odnos prema nekim događajima još iz 2. svjetskog rata i odnos prema njegovom prethodniku – savršen su primjer negativnih osobina broja 3.
S obzirom da su dva najvažnija broja, broj Životog puta i zbirni broj imena i prezimena, za Mesića 8, znači broj politike, moći i javnog djelovanja, može se zaključiti da on nije baš slučajno postao predsjednik – i to u dva mandata. Jaka šestica u njegovim podacima ublažava ambicioznost i zahtjevnost osmica, no s druge strane donosi i neke manje poželjne osobine, kao lijenost, neodlučnost i pretjeranu štedljivost.
Međutim, sve to ne objašnjava činjenicu da su njegovi mandati po klimi i energiji djelovanja, pozitivna za pristaše, a negativna za oponente, realizacija broja 3. Kako on nema broj 3 u svojim numerološkim podacima, postavilo se pitanje kako je to numerološki moguće, a jedini mogući odgovor bio bi da je Mesić, ustvari, treći a ne drugi hrvatski predsjednik.

Zato sam se, za provjeru, probala prisjetiti klime i osobina djelovanja hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Jer ako je Mesić treći, Tuđman bi trebao kronološki biti drugi hrvatski predsjednik.

Dva je broj suradnje, opreza, taktičnosti, obzirnosti, ljubaznosti,skromnosti,diplomacije, skupljanja podataka,posredništva,tajnog djelovanja, mirotvorstva, na djelu su čimbenici ne uvijek vidljivi na površini. U negativnom smislu daje plašljivost, strah, sramežljivost, usamljenost, depresiju, smetenost u društvu, kašnjenje, ekstremnost u stavovima, previše pažnje detaljima,prepredenost, pedanteriju, ne zna živjeti s drugima.

I doista, moram priznati i na osobno iznenađenje, ako se imaju na umu i pozitivne i negativne osobine broja 2, u načinu vođenja i države i vojske može se naći dosta primjera tipičnih za djelovanje broja 2. Moram reći da se ovdje ne radi o vrijednosnom prosuđivanju u smislu je li bilo ili nije bilo oportuno tako djelovati, već jednostavno o činjenici da se djelovalo kao broj 2.
Neki primjeri: sklonost diplomaciji i uvažavanju i prihvaćanju raznih posrednika, sklonost pregovaranju i sklapanju primirja i onda kad bi tipična jedinica dovršila posao ( primjer je Sarajevski sporazum sa samog početka 1992.godine u trenutku kad su srpski pobunjenici u zapadnoj Slavoniji bili pred porazom), povlačenje iz Bosanske Posavine, zaustavljanje pred Banja Lukom, Daytonski mir s izrazito lošim datumom potpisivanja 14.12.1995.,koji, sa dvije petice, ukazuje na ishitrenost, probleme u konkretizaciji,moguće mutne poslove, nestabilnost. Sklonost posredništvu predsjednik Tuđman je pokazivao i poslije rata balansirajući između dvije struje u HDZ-u.
Tko bi onda bio prvi hrvatski predsjednik? Moguće je razgovarati o nekoliko mogućnosti, no zbog nezdrave, čak shizofrene, klime koja se stvara kad god se govori o hrvatskoj povijesti, najbolje je to pitanje za sada preskočiti. A i nije važno za temu ovog bloga.

Ono što jest važno za mene kao numerologa je da sam sigurna da će sljedeći hrvatski predsjednik raditi u klimi broja 4 ili će četvorku imati kao jedan od svojih najvažnijih brojeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *