Menu Close

BROJ 5

Broj pet se nalazi u sredini prvih devet brojeva, on je broj središta, sklada i ravnoteže. Isti položaj ima, na primjer, i u Kini gdje predstavlja broj središnje kuće čarobnog kvadrata. Broj pet je također kod antičkih naroda smatran simbolom zdravlja i plodnosti, a kod Egipćana i simbolom prosperiteta. Povezan je s brakom, npr. kod Etrušćana i Rimljana, produženjem vrste i erotskom ljubavi jer predstavlja zbroj muških, tri, i ženskih, dva, spolnih organa, odnosno zbroj je ženskog broja 2 i muškog broja 3. Broj pet je i broj osjetila ( vid, sluh, okus, miris i dodir), kao i broj čovjeka – jedna glava i četiri uda, a na ruci i nozi nalazi se 5 prstiju.
5 je Budinih zapovijedi: ne ubij, ne ukradi, ne budi razvratan, ne laži i ne pij opojne tekućine. Budizam govori i o 5 velikih zala: neznanju, ljutnji, žudnji, zlobi i zavisti.
Kod katolika postoji 5 crkvenih zapovijedi, a u Islamu 5 stupova Islama: ispovjest vjere, obredna molitva, ramazanski post, zekat (vjerski prinos) i hadž ( hodočašće u Meku).
Postoji 5 osnovnih vrlina: mudrost, ljubav, istina, dobrota i pravednost.
5 je simbol savršenstva kod Maja.

POZITIVNE OSOBINE:

  • sloboda, vizionarstvo, raznovrsnost, pokretljivost, akcija, ekspanzija, prilike, avantura, znatiželja, učenje, znanje, filozofija, inventivnost, komunikativnost, fleksibilnost, snalažljivost, senzualnost, osjetila, zabava, bezuvjetna ljubav, moral, matrijarhat, promjena, energija, iscjeliteljstvo, brzo misli, domišljatost, nove ideje, simboli, putovanja, individualizam

NEGATIVNE OSOBINE:

  • nemir, nervoza, nezadovoljstvo, kriticizam, duhovna ograničenost, mušice, promjene raspoloženja, oštrina u govoru, nestrpljivost, žurba, impulzivnost, netolerancija, nedovršavanje početog, nemar, pretjerani temperament, problemi u konkretizaciji, nezavršeni poslovi, pretjerivanje u osjetilnim užicima