Menu Close

KVALITETA   SLOVA

Do sada smo u analizama koristili numeričke vrijednosti slova, no slova razlikujemo i po kvaliteti. U tom smislu postoje intelektualna, fizička, emocionalna i intuitivna slova.
Kvaliteta slova ne spada među glavne numerološke podatke, ali pruža dodatne informacije koje upotpunjuju, na neki način daju boju, osnovnim numerološkim podacima.
Osobine slova koristimo kod objašnjavanja podataka koje možemo iščitati iz nečijih inicijala, prvog slova imena ili prvog samoglasnika u imenu. Uz to, broj slova određene kvalitete u nečijem imenu i prezimenu otkriva nivo i način izražavanja nečijih intelektualnih i emocionalnih osobina, kao i načina na koji se djeluje i stupa u akciju.
Prvo slovo svake riječi dominira slovima koja slijede. Prvo slovo ima suptilan efekt na broj izraza i na ime neke osobe, pokazujući odnos prema materijalnom svijetu i mentalnu reakciju prema svijetu.
Prvi samoglasnik u imenu otkriva nečiju prvu emocionalnu reakciju. Kaže se da je zvuk prvog samoglasnika jeka duše imena, ili stvari, koje se izgovara.
Ako je prvi samoglasnik ujedno i prvo slovo imena, osoba može imati poteškoća pri donošenju odluka, jer može pobrkati emocionalnu i intelektualnu reakciju.
Svi samoglasnici u imenu utječu na emocije i unutarnje potrebe. Svi suglasnici utječu na proces razmišljanja i, kao rezultat toga, na vanjski utisak koji se ostavlja. Prvo slovo imena je najvažnije slovo svakog od nas. Zadnje slovo utječe na to kako završavamo svoje poslove. Kod imena s neparnim brojem slova, srednje slovo pokazuje što ponekad može biti nečiji problem, opsesija ili neravnoteža energije.

Abeceda

A (1) – intelektualno slovo

Već i sam izgled slova, energija usmjerena prema gore, pokazuje njegove bitne karakeristike: nasrtljivost, agresivnost i inicijativnost. Slovo potiče ambicioznost, liderske sklonosti, poduzetnost, samopuzdanje i snagu volje. A planira i daje inicijativu za poslove koje bi drugi trebali završiti. Može djelovati arogantno.
Kao prvo slovo: potiče liderske sposobnosti.
Kao prvi samoglasnik: donosi nasrtljivost u emocionalnim pitanjima, nevoljkost za primanje savjeta i miješanje u svoje poslove.

B(2) – emocionalno slovo

Dva zatvorena polukruga ukazuju na introvertiranost i sramežljivost, ali i velike patnerske sposobnosti. Slovo više pomaže razvijanju aktivnosti nego davanju inicijative. Cijene se umjetnost i ljepota, pomaže pri glazbenim aktivnostima i detaljima. Potrebna je motivacija izvana. U ženskim imenima ukazuje na majčinsku ljubav, a u muškima na sklonost prirodi i domu. U pozitivnoj realizaciji donosi osjećajnost, gostoljubivost, sposobnost za suradnju i prijateljstvo, u negativnoj sebičnost i ratobornost. Slovo B potiče krajnosti – ili se ide u velike visine, ili u velike dubine.
Kao prvo slovo: potiče kooperativnost

C (3) – intuitivno slovo

Ovo slovo donosi dobru izražajnost, veselost i druželjubivost. Osobina otvorenosti vidljiva je i po fizičkom izgledu slova. Slovo potpomaže kreativni napor, zanimanje za umjetnost i javni život, verbalne sposobnosti, okretnost i spretnost, ali donosi i veliki nemir, impulsivnost, nemar, probleme s moralom, gubljenje ravnoteže i rasipanje energije. Mogući su i problemi s novcem.
Kao prvo slovo: potiče kreativnost

D (4) – fizičko slovo

Slovo donosi praktičnost, pragmatičnost, odlučnost i tvrdoglavost. Odlično je za biznis, planiranje, preuzimanje odgovornosti i, kao takvo, može ukazivati na pozicije moći i autoriteta. Postoji opasnost od padanja u rutinu, što pokazuje i zatvoreni oblik slova. Sklonost konzervativizmu.
Kao prvo slovo: potiče praktičnost

E (5) – fizičko slovo

Ovo slovo donosi raznovrsnost, prilagodljivost, popularnost, šarm, ljubav prema zabavljanju, putovanjima i slobodi. Broj 5 je otvoren i naprijed i natrag, ukazujući na komunikativnost – otvorenost prema naprijed dobivena je ravnom linijom ukazujući na direktnost i brzinu u pristupu. Pokazuje se veće zanimanje prema materijalnom nego prema duhovnom svijetu. Latentno prisutan nemir može se relizirati pozitivno kao znatiželja koja donosi sklonost učenju, ili negativno kao gubljenje smjera i nepouzdanost.
Kao prvo slovo : potiče komunikativnost
Kao prvi samoglasnik: ukazuje na vrlo brzu emocionalnu reakciju, mijenjanje interesa i bježanje od dosade

F (6) – intuitivno slovo

Ovo je slovo koje potiče potrebu za životnim skladom i ravnotežom, naročito u obiteljskom životu. Donosi osobine kreativnosti, prijateljstva, odgovornosti i suosjećanja, kao i ljubav prema umjetnosti. Pomaže u djelatnostima u kojima se koristi glas. Ukazuje na nedostatak praktičnosti i sigurnosti. Ako se negativno realizira, donosi tugu i sjetu.
Kao prvo slovo: potiče veselje i prijateljstvo

G (7) – intelektualno slovo

Ovo zagonetno slovo velikog je kreativnog potencijala, donosi inventivnost, intuitivnost i izuzetnu metodičnost i urednost. Postoji interes za mistična i religiozna pitanja, a svoja mišljenja o njima u pravilu ne mijenja. G ima dobre komunikativne sposobnosti, ali se može i povlačiti u sebe. Sklon je konvencionalnosti. Može biti izuzetno tvrdoglav i sumnjičav, ali i jako uporan u onome što radi.
Kao prvo slovo: potiče samopouzdanje

H (8) – intelektualno slovo

Ovo je moćno slovo koje privlači uspjeh i novac, donosi poslovnu oštroumnost i rezultate. Izgled slova podsjeća na ljestve – a penjanje po ljestvama uspjeha je glavna osobina slova H. Međutim, za uspješno penjanje potrebno je stalno održavanje ravnoteže, jer, ako pažnja i dobro prosuđivanje malo popuste, umjesto velikog uspjeha dolazi veliki pad. Zbog svoje snage, ne treba mu pomoć drugih, pa je nezavisnost također bitna osobina koju ovo slovo donosi. Osim toga, karakterizira ga i otvorenost prema novome i osvještena duhovnost. Najčešća negativna realizacija je zaokupljenost samim sobom.
Kao prvo slovo: potiče financijske sposobnosti

I (9) – emocionalno slovo

Ovo slovo obilježavaju izuzetna tvrdoglavost, emocionalnost i nezavisnost – zna što želi i ne trpi miješanje. Često završi ono što je započeo, mada je po kvaliteti idealističan i nepraktičan. Njeguje se romantičan stav prema životu, otmjenost i elegancija. Sklon je dramatiziranju i preosjetljivosti. Umjetnički duh se često izražava olovkom ili iglom – pisanje, modni dizajn i slično. Humanitet i intuitivnost . Moguća su iznenađenja, i dobra i loša. U negativnoj realizaciji donosi nervozu i užurbanost.
Kao prvo slovo: potiče idealizam
Kao prvi samoglasnik: potencira romantičnost, idealizam i nepraktičnost

J (10) – intelektualno slovo

Ovo slovo donosi liderske kvalitete, ali i povremenu nesigurnost, kada treba podršku – donji dio slova malo podsjeća na zvono koje ide simo –tamo. Uz odgovarajući oprez, naročito u odnosu na povremenu sklonost lijenosti, postiže sve svoje ambicije. Glavne osobine koje donosi su: inventivnost, briljantnost, istinoljubivost, poštenje i dobrodušnost, samosvjest i sklonost akciji.
Kao prvo slovo: potiče intelektualnu prosudbu

K (11/2) – intuitivno slovo

Ovo slovo donosi ekstreme vezane uz bogatstvo, zdravlje i duhovnost. Raznovrsnost, idealizam, inspirativnost i intuitivnost mogu donijeti veliki uspjeh i utjecaj, ali i bijedu. Posvećenost drugima i ljubaznost donosi pozitivne rezultate, samoživost često negativne. Od svega se želi najbolje moguće. Može stvarati nervoznu atmosferu oko sebe i osjećaj nezadovoljstva.
Kao prvo slovo: potiče nadahnutost

L (12/3) – intelektualno slovo

Ovo slovo zrači magnetskom privlačnošću, donosi izražajnost, sklonost javnosti i javnom djelovanju, dobru prilagodljivost, dobar intelekt, ima dobre sposobnosti za planiranje, i, u pravilu, postiže više od slova C koje je također u broju 3, ali je puno više sklono rasipanju energije. Može biti vrlo kritičan ako mu se pomrse računi. Zbog lakog kretanja u akciju i izvršnih sposobnosti, ovo je slovo lidera. Voli putovanja i društvena okupljanja. Djeluje sigurnije nego što se tako osjeća i sklon je nezgodama.
Kao prvo slovo: potiče društvenost

M (13/4) – fizičko slovo

Ovo slovo donosi konzervativnost, dobru koncentraciju, veliku snagu volje, izuzetnu praktičnost, marljivost, ali i žudnju za ljubavlju i uzbuđenjima. Oblik slova ukazuje na životne uspone i padove – malo gore, malo dolje, što često rezultira nestrpljivošću. Kroz život se nosi puno tereta, i svojeg i tuđeg. Posebno se cijene dom i sigurnost. Moguće su neke posebne psihičke sposobnosti ili psihička osjetljivost.
Kao prvo slovo: potiče integritet i poštenje

N (14/5) – intelektualno slovo

Ovo slovo donosi ljubav prema životnim zadovoljstvima i ugodnostima, koji se i ostvaruju ako se uspije postići potrebna samodisciplina. Slovo potiče zavist, ljubomoru i razvode, kao i tendenciju da se ponavljaju greške, te gramzljivost. Mogući su veći javni uspjesi kao rezultat velike imaginacije i inspiracije, te zavidnih komunikacijskih vještina. Prisutne su značajne sposobnosti pismenog i usmenog izražavanja.
Kao prvo slovo: potiče popularnost

O (15/6) – emocionalno slovo

Ovo slovo donosi izdržljivost, strpljenje, samodisciplina, samodovoljnost, zakopčanost. Odlično je za sticanje znanja i pamćenje. Dobro slovo za financije. Oblik kruga pokazuje da zadržava ono što stekne, smisao za čuvanje tajni. Privlači pozornost. Mogući problemi u obiteljskom životu zbog ljubomore, pa se traži velika emocionalna samokontrola, što može biti problem. Ima osjećaj za potrebe šire zajednice. U etičkom smislu, može se biti ili izuzetno pozitivan, ili vrlo griješan.
Kao prvo slovo: potiče školovanje
Kao prvi samoglasnik: donosi dah duhovnosti u svakodnevni život, ali i emocionalni umor.

P (16/7) – intelektualno slovo

Ovo je broj intelektualne dubine, oštroumnosti, ozbiljnih promišljanja i izražajnih sposobnosti. Donosi interes za religiju, metafiziku ili okultno. Postoji sklonost dominaciji i nestrpljivosti, ne podnosi se miješanje. Moguća su iznenađenja raznih vrsta. Negativno realiziran, donosi sebičnost i nesimpatičnost.
Kao prvo slovo: potiče samospoznaju

Q (17/8) – intuitivno slovo

Ovo slovo donosi originalnost, čak i ekscentričnost, nepokolebljivost, energiju, intrigantnost i intenzivnost osjećaja. Dobro je za biznis i financije, mada ponekad može pogriješiti u procjeni. Donosi sklonost specifičnom životnom stilu ili može biti dosadan.
Kao prvo slovo: potiče neortodoksnost

R (18/9) – emocionalno slovo

Ovo moćno slovo donosi tolerantnost, samopouzdanje, mirnu narav, stabilnost, interes za humanitaran rad i mirotvorstvo, sklonost akciji i postignućima. Ponekad je potreban kreativni odušak. Voli pomagati, no zna biti i iskorištavan i imati gubitke. Ako iza R dolazi I donosi razdražljivost i preosjetljivost.
Kao prvo slovo: potiče odlučnost

S ( 19/1) – emocionalno slovo

Kao što i sam oblik slova asocira, S donosi mnogo zavijutaka, uspona i padova. Iako nije uvijek sretno slovo, u život privlači ljubav, nove početke i novac. Žudi za uspjehom i društvenim ugledom, snažnih je osjećaja i osobnog magnetizma. Ima liderskih sposobnosti, ali se ne osjeća ugodno na toj poziciji. Od svih brojeva 1, ima najviše smisla za duhovnost. Negativno realiziran, donosi impulzivnost i raspaljivost.
Kao prvo slovo: potiče ambiciju

T ( 20/2) – emocionalno slovo

Oblik slova asocira na mučeništvo. Donosi blagonaklonost, taktičnost, snagu, aktivnost, emocionalnu izražajnost, prijateljstvo, a vrlo pozitivno realiziran i veliku duhovnost. Sklon je pretjeranoj kontroli i velikoj nervozi, pa je nužna stalna samokontrola. Ne osjeća se ugodno u kompetitivnim situacijama i položan je utjecajima. Potrebni su mu velika nježnost i pažnja.
Kao prvo slovo: potiče povjerenje

U (21/3) – intuitivno slovo

Ovo je veselo, sretno i društveno slovo. Donosi talent, pamet, šarm i sreću, ali ponekad i nemar i pohlepu, zbog kojih može mnogo izgubiti. Problemi mogu biti rezultat i velike neodlučnosti. Potrebno je svjesno njegovati pozitivan stav.
Kao prvo slovo: potiče društvenost
Kao prvi samoglasnik: emocionalna reakcija je strastvena, ponekad melodramatična

V ( 22/4) – intuitivno slovo

Ovo je jedno od najmoćijih slova u abecedi, majstor građenja i velikih projekata. Donosi vrlo čvrste stavove, odlične radne sposobnosti, ozbiljnost, usredotočenost, poštenje, pouzdanost, odanost, nepopustljivost, ali i posesivnost i preosjetljivost. Može biti nemilosrdan. Ponekad dolazi do nervne preopterećenosti i nepredvidljivosti.
Kao prvo slovo: potiče postignuća i uspjeh

W ( 23/5) – fizičko slovo

Izgled slova podsjeća na valove i gibanje i odražava životne uspone i padove karakteristične za ovo slovo. Donosi dobru komunikativnost, prilagodljivost, raznovrsnost, šarm, tajnovitost, intuitivnost i veliku upornost. Uživa u životnim zadovoljstvima. Negativno realiziran, donosi sebičnost, pohlepu i drskost, kao i sklonost riskiranju.
Kao prvo slovo: potiče raznovrsnost

X ( 24/6) – emocionalno slovo

Ovo se slovo ne pojavljuje često u imenima. Oblik slova pokazuje otvorenost prema gore, prema svjetlim i pozitivnim stvarima u životu, ali i prema dolje, prema pretjeranim užicima, naročito seksualnim, životnim ugodnostima i komforu. Pozitivno realizirano, donosi intelektualni i duhovni napredak. Negativno realizirano, donosi ljutnju, nevjernost i pretjeranu senzualnost.
Kao prvo slovo: potiče osobni magnetizam

Y ( 25/7) – intuitivno slovo

Ovo slovo donosi veliku potrebu za fizičkom, intelektualnom i duhovnom slobodom. Slovo osnažuje psihičke i intuitivne sposobnosti, ambicioznost, inovativnost, poduzetnost, ali donosi i nevoljkost za fizički rad i neodlučnost.
Kao prvo slovo: potiče moć opažanja
Kao prvi samoglasnik: donosi snažnu intuiciju i emocionalnu neodlučnost

Z ( 26/8) – emocionalno slovo

Ovo slovo donosi priznanja i slavu. Posjeduje sve kvalitete slova H i Q , ali donosi i veći interes i sposobnosti za duhovnost, pa je moguć interes za metafizičko i okultno. Slovo donosi nekonvencionalnost, financijske sposobnosti, rezultate, diplomatske i medijatorske sposobnosti, sućutnost, kao i veliku intuiciju. Velika važnost pridaje se ugodnom obiteljskom okruženju i luksuzu. Može biti vrlo tvrdoglav.
Kao prvo slovo: potiče moć

Još malo o kvaliteti slova

Uz opisane kvalitete slova, postoji još jedan način podjele slova koji neki autori koriste, a neki ne. Iz dugogodišnjeg osobnog iskustva znam da ovakav način analize slova doista omogućuje dodatne informacije o nekim našim osobinama koje je dobro poznavati u nekim specifičnim situacijama, na primjer kod izbora zanimanja, zapošljavanja i sličnim prilikama koje traže što detaljniji uvid u nečiji karakter.

U tom smislu, slova se mogu podijeliti na startere, unapređivače i završivače.

Starteri su slova koja olakšavaju stvaranje kreativnih ideja, potiču na akciju i na inicijativnost:

A E I K O R Z

Unapređivači su slova koja pomažu da se započeti projekt nastavi i unaprijedi, odnosno da se usavrši ono što je već stvoreno:

B F H J N P Q S T U W X Y

Završivači su slova koja potiču završavanje projekta. To su konstruktivna slova koja olakšavaju pojedincu da ono što započne i završi:

C D G L M V

Slova po sebi nisu dobra ni loša, nego su različita, i svako na specifičan način utječe na ljude. Ono što je važno je to kako ih koristimo. Nitko nema pravo reći:“ Ne završavam ono što sam započeo jer u imenu i prezimenu nemam slova završivača“. Kvaliteta slova samo daje dodatne informacije glavnim numerološkim podacima, kako bi dobili što detaljniju i živopisniju sliku nekog pojedica.
Najveći broj ljudi ima, naravno, najviše brojeva startera i najmanje završivača, i to je prirodno. No, ovakva analiza kvalitete slova ne završava utvrđivanjem broja slova u ove tri kategorije.
Još detaljnijom analizom možemo utvrditi na koji način netko nešto počinje, kako djeluje u razradi projekta, i na koji način projekte završava. Dobro poznavanje osobina i energije svakog broja omogućuje nam da vrlo brzo možemo ustanoviti što možemo očekivati od nekog pojedinca na određenom radnom mjestu.
Na primjer, 4 slova startera pokazuju da osoba projektu pristupa ozbiljno, odgovorno, nakon podrobnog razmišljanja i bez imalo rizika. Osoba koja ima 7 slova startera poslu pristupa analitički, nakon dužeg perioda razmišljanja i kombiniranja, sporo se odlučuje na akciju, a može s njom i otezati. Osoba koja ima 5 slova unapređivača, već započetom projektu pristupa s puno energije, uz dodatnu energiju donosi i nove pristupe problemu ili nova rješenja i želi ga što prije završiti, za razliku od broja 4 koji uporno nastavlja s poslom na tradicionalni način, koji lako odrađuje, za razliku od broja 5, dosadne i repetitivne poslove.