Menu Close

BROJ 4

Broj četiri se simbolički povezuje s materijom, sa svime što se odnosi na materijalni svijet i zemlju. Po Bibliji, Bog je za stvaranje zemlje odabrao četvrti dan. Kvadrat i križ su simboli broja četiri i predstavljaju solidnost, realnost, potpunost i sveobuhvatnost.
U grčkoj mitologiji broj 4 je broj Jupitera, gospodara pravde i zaštite, organizatora svega što je stvoreno.
U Indiji, 4 je broj ravnoteže: 4 godine čine kozmički ciklus; 4 kravlje noge simboliziraju stabilnost zemlje u Zlatnom dobu; 4 varne (društvene kaste) osiguravaju društvenu ravnotežu.
Kod Židova, 4 arhanđela upravljaju cijelim anđeoskim svijetom.
U skladu s brojem četiri smješteni smo u vremenu ( četiri godišnja doba i četiri mjesečeve četvrtine ) i prostoru ( četiri strane kompasa). Broj četiri asocira na logiku, konkretnost i praktične aspekte intelektualnog procesa. Simbol je sistema, reda i zakona.

POZITIVNE OSOBINE:

  • logika, instinkti, stabilnost, sigurnost, ozbiljnost, pouzdanost, realnost, temelji, praktičnost, izdržljivost, odlučnost, čvrstoća, samodisciplina, konzervativnost, tradicionalnost, rad, sistem, forma, nauka, koncentracija, upravljanje, zapovijedanje, osjećaj za vrijednosti, patrijarhalnost, odgovornost, dobra organiziranost, pravda, zakon, redovno ali polagano napredovanje, spretnost s rukama, trgovina, profit

NEGATIVNE OSOBINE:

  • nemaštovitost, pretjerana ozbiljnost, previše pozornosti detaljima, pedanterija, umovanje, kontriranje, tvrdoglavost, sporost, prepiranje, vrlo čvrsti stavovi, nepomirljivost, tvrdokornost, svadljivost, nasilništvo, despotizam, teško se prilagođava promjenama, ne pokazivanje osjećaja, presporo i preoprezno kreće u akciju, problemi sa zdravljem