Menu Close

BROJ 2

Broj dva je broj dualnosti, prve i najvažnije diobe. Ako je 1 esencija, onda je 2 egzistencija. Ukazuje na odnose suprotnosti i sukoba, na osjećaj odvajanja koji istovremeno pobuđuje potrebu za sjedinjenjem. Uz broj dva je vezan zakon suprotnosti kojim se uspostavlja odnos suprotnih stvari i pojmova, kao na primjer život-smrt, dobro-zlo,lijevo-desno, gore-dolje, svijetlo-tama, muško-žensko, duša –tijelo. Zahvaljujući tom osjećaju za suprotnosti, broj dva ima izraženi smisao za ritam i harmoniju.
Simbol je ljubavi i milosrđa, jer postoji dualnost između onoga koji daje i onoga koji prima. Simbol je i seksualnosti jer predstavlja podjelu jedinstva na muško i žensko.
Princip dualnosti se često predočuje u formi para i implicira ideju direktnog i recipročnog odnosa u jednostavnoj relaciji.
No, po nekim autorima, na primjer Huguesa de Saint Victora, francuskog srednjevjekovnog filozofa i mističara, broj 2 simbolizira zlo, jer je prvi broj koji je iskoračio iz Jedinstva.
Drugi član u odnosu dualnosti, tj. u paru, često se smatra kao negacija ili ograničavanje prvog člana, pa je nužno loš. Napuštanje Jednoga, izlazak iz Jedinstva, nužno je nasilno, pa je rezultat, 2, ružan, slab, nesretan, lažan i kriv.
Od davnina se broju 2, kao broju majke, pripisuje ženski princip, yin.
Dok je broj 1 predstavljen točkom, broj 2 je predstavljen crtom iza točke i na taj način predstavlja ulaz u vrijeme, uvodi ideju vremena, nakon cjelovitog i nedjeljivog Jedinstva.

POZITIVNE OSOBINE:

  • suradnja, prilagodljivost, partnerstvo, ljubazna narav, toplina,prijateljstvo, osjećajnost, blagost, ugodnost, ljubav, sklad, kooperativnost, donosi veselje,taktičnost, obzirnost, skromnost, kultura,duhovni utjecaj,utjecaj podsvjesti, intuicija, duhovnost, meditacija, zaljubljiva priroda, oprez, skupljanje činjenica, često uloga posrednika ili arbitra, ženski princip, diplomacija

NEGATIVNE OSOBINE:

  • plašljivost, strah, sramežljivost, poslušnost, kolebljivost, neodlučnost, smetenost u društvu, usamljenost, nesretnost, depresija, pretjerano savjestan, licemjerstvo, hipokrizija, nesloga, prepredenost, ponekad ekstreman u stavovima, previše pažnje detaljima, nedostatak takta, gubitak vremena, kašnjenje, ženskavost ( za muškarce ), nestrpljivost, pretjerana osjećajnost, mora naučiti živjeti s drugima, druge optužuje za svoje teškoće u komunikaciji