Menu Close

BROJ 1

Broj jedan je simbol početka. Predstavlja inicijalni uzrok stvari i ideja, motivaciju životu.  Ne dopušta ni podjelu, ni mnoštvo, ni razdor.
1 je prvi princip i snaga kreacije, rođenja svega što postoji. Prema starovjekovnom filozofu Agripi, broj 1 se odnosi na vrhovno božanstvo, Boga, i on, kao jedan i nebrojiv, stvara stvari brojive i sadrži ih u sebi.
1 je simbol za jedno, ali je istovremeno i simbol za sve shvaćeno kao jedinstvo. Na primjer, u kršćanstvu simbol savršenog jedinstva Svetog Trojstva Oca, Sina i Duha Svetoga.
Adam, prvi čovjek, je jedinka , ali i jedinstvo jer uključuje i muški i ženski princip.
Edgar Cayce, američki prorok s početka 20. stoljeća, kaže da je 1 početak, prije 1 nije bilo ničega, iza 1 nema ničega, sve je u 1. 1 je, dakle, suština svake snage, svakog oblika energije. Iz 1 proizlazi svaka aktivnost.
1 je i simbol čovjeka stvaratelja, samosvjesnog i samodostatnog.
Izražava pojam šefa, prvog u hijerarhiji autoriteta ili moći. 1 je davalac smjera, pionir, inicijator, originalan, nov, rođenje je svega što živi, klica i korijen istovremeno.
Predstavlja muški princip, yang.
Broj 1 je jedina znamenka koja se u svim jezicima, odnoso pismima, piše na isti način – kao crtica koja simbolizira strelicu.
1 je atomski broj vodika, elementa najrasprostranjenijeg u svemiru, konstitutivnog dijela vode, izvora života.

POZITIVNE OSOBINE:

  • razvijen ego, muški princip, vodstvo, nezavisnost, izuzetna volja i odlučnost,inicijativnost,originalnost, kreativnost, ambicija, individualnost, inventivnost, dominantnost, uvjerljivost, nepopustljivost, osobni identitet, poriv da se uspije, hrabrost, liderske ambicije, izvršne sposobnosti, vještina, snalažljivost, spretnost, slava, osjećaj da mu je sve moguće

NEGATIVNE OSOBINE:

  • pretjerana nasrtljivost ili agresivnost, svojeglavost, impulzivnost, hvalisavost, ratobornost, zna sve o svemu, cinizam, kontriranje, krajnosti-brbljavost, pa šutljivost, egoizam, šefovanje, arogancija, lijenost, sebičnost, snobizam